Hello! - Reisverslag uit Nanjing, China van fampoorter - WaarBenJij.nu Hello! - Reisverslag uit Nanjing, China van fampoorter - WaarBenJij.nu

Hello!

Door: Lies Poorter

Blijf op de hoogte en volg

03 December 2005 | China, Nanjing

Tja, dat is een beetje hoe Sam hier iedereen begroet. Sam kent al de benodigde begroetingen in het engels, Nederlands en chinees. Toch best knap! Zo het is nu zaterdagavond en de kids liggen op bed (en blijven daar ook als het goed is!). We hebben vandaag een shop-dagje gehad. De nodige souvenirs ingeslagen (we gaan volgend weekend een koffer bijkopen, want anders krijg ik het niet allemaal mee, is geen grapje!). Ik moet zeggen het is erg leuk om voor wat mensen iets kleins mee te nemen wat ook nog echt typisch chinees is (niet made in China!). Voor mij zit de sport hem wel in het onderhandelen. Goh wat is dat toch een leuk spelletje en ik moet zeggen het ging mij vandaag ook weer prima af (ik zal toch wel teveel betaald hebben). Maar ik ben bij iedereen de “best friend”. Na het slaapje van de kids zijn we nog even naar de supermarkt gegaan. Tja, ik heb toch ook gewoon appelsap en yoghurt nodig! Maar mijn god wat was het druk! Olaf was ook mee en wij hebben elkaar een aantal keren aangekeken. We zijn van plan om volgende week zaterdag terug te gaan met de camera. Jullie kunnen je niet voorstellen hoeveel mensen er rondlopen! Sam en Koen vinden het niet erg. Ik daarentegen word op een gegeven moment wild van al die mensen die lopen te duwen en voor te kruipen! Ik hoop het voor jullie nog vast te leggen. Daarna zijn we nog naar een thee zaakje geweest en hebben we thee gekocht. Dat is dus voor Chinese begrippen wel duur. Thee kun je eigenlijk in alle prijsklassen kopen. Dus als je een goede wil dan betaal je meer.

De rest van de afgelopen week was weer prima en heerlijk. Vorige week maandag ben ik met Patricia ’s avonds gaan winkelen voor sinterklaasavond. Dat was erg gezellig. Mijn eerste avondje weg zonder kinderen. Heb ik echt van genoten. We hebben alles gevonden wat we nodig hadden en natuurlijk lekker onderhandeld. Voor Sam heb ik een gouden poesje gekocht wat naar je zwaait (het is zo lelijk als het klinkt maar de kinderen vinden het prachtig!). Nou daar heb ik echt stevig over moeten onderhandelen en de mevrouw was ook een beetje boos. Toen ze mij het wisselgeld terug gaf, gaf ze mij 1 yuan te weinig (is 10 cent). Ze bleef maar wijzen naar de batterij die er in zat. Maar ik stond er op dat ze mij die ene yuan ook terug betaalde. Heeft ze na veel gemopper ook wel gedaan.

Woensdag zijn we naar Dachang gegaan, daar hebben we gegeten met de mannen! Was wel leuk, maar ik vond het eten hier niet zo geweldig. Bleek wel typisch chinees te zijn, maar er stonden bijvoorbeeld ook ingewanden op tafel (jammie!!) Olaf heeft het wel gegeten en zegt net dat hij dacht dat het darmen waren want ze smaakten naar poep! Diezelfde middag had Olaf al nieren gehad, dus die had een “lekker” dagje. Roel met zijn vrouw, dat is de baas van Olaf, waren ook mee. Sam liet Roel op een gegeven moment zijn auto zien. Roel pakt hem vast en zegt dat hij hem mooi vindt. Hierop zegt Sam:” je mag er niet aankomen, alleen naar kijken”. Sam heeft zich verder goed vermaakt met Juliana, de vrouw van Roel.

Donderdag hebben de kids weer de schoen gezet. “s morgens bij ons in het appartement. Vooral Remco heeft vol overgave gezongen en Sam heeft hard geklapt voor Remco. Daarna naar de purple mountain gegaan om lekker uit te waaien. We hebben daar nog een tombe gevonden (zie foto’s) lekker bij een groot grasveld. Hier hebben Remco en Sam weer lekker gespeeld. Later weer in de taxi op weg naar huis. In de taxi werd door die twee al druk gespeculeerd over wat de sint had gebracht. Toen we vlak voor de deur stonden zei ik voor de grap tegen Sam dat sinterklaas misschien nog binnen zou zijn. Nou die durfde dus nauwelijks naar binnen. Sam liet eerst veilig Remco checken of de kust veilig was. Maar het hele schoen-zet-gebeuren was weer een hit!!

Verder hebben we de afgelopen week geen gekke dingen gedaan. Overal barst hier de kerstsfeer los. En buiten lopen is dus wel leuk. We hebben net nog een enorme kerstboom gezien in de stad. O ja, wat ik wel nog moet vertellen is dat wij al vanaf het begin problemen hebben met de was. Truitjes van mij kan ik niet meer aan omdat ze 30 cm gekrompen zijn als ze uit de was komen. Nou dat is dus met heel veel kleding gebeurd en Olaf heeft daarover een klacht neergelegd bij het hotel. Toen ik de afgelopen week op een gegeven moment bij de receptie stond werd ik hierover aangesproken door iemand van het hotel. Op dit moment staat Sam naar een snoep-huisje te kijken wat daar bij de receptie staat. Een kerst huisje van koek. Nou om een lang verhaal kort te maken, Sam heeft dit huisje dus gekregen! Ik zal een foto er bij zetten. Sindsdien zit hij iedere dag heel voorzichtig van het huisje te snoepen. Wat betreft de was, daar wordt nog een passende oplossing voor bedacht.

Nou het zit er bijna op! Komende week gaan Patricia en ik al een aantal dingen voor het laatst doen! Toch wel een gek idee. De week erna vertrekken we woensdag 14 dec. Om 10.00 uur vanuit Nanjing naar Bejing waar we dan ongeveer om 13.30 in ons hotel zullen zijn. In Bejing hebben we dan nog de rest van de woensdag en de donderdag om wat te bekijken. Vrijdag de 16e dec. Vliegen we dan naar Nederland. Hoe laat weet ik niet precies. Ik heb wel weer zin om mijn eigen huisje binnen te lopen en vooral om in mijn eigen bedje te slapen. De eerste paar dagen zal wel weer erg vermoeiend zijn omdat de kids (vooral Koen) dan volledig ontregeld zijn. Maar ja dat zien we wel!

Luitjes het was me weer een genoegen. Blijf nog wat reacties sturen, vind ik nog steeds erg leuk (en is voor later ook leuk. Ik laat dit hele reisverslag natuurlijk afdrukken!).

Dikke kussen uit een kouder wordend Nanjing (komende week rond de 5 graden!)

• 03 December 2005 - 12:29

Bart:

Het eten klinkt wel appart de smaak is misschien toch wat minder? Veel plezier nog de laatste dagen en ik heb gehoord dat Bejing wel mooi moet zijn. Kun je misschien nog wat zijde kopen. groetjes uit Zeeland

• 03 December 2005 - 13:58

Sandra En Familie:

he lies en olaf,
    wat gaat het dan toch nog snel he!!! maar inderdaad wel lekker om weer in je eigen huis straks te zijn.
    het zal zeker even wennen zijn aan het weer hier. jeetje wat hebben we het koud gehad en nog steeds!
    vandaag vieren wij sinterklaas, dit jaar niet zo uitgebreid (alle kids hebben al genoeg troep).
    gaat sam naar peuterspeelzaal als hij weer in nederland is? dimitri gaat nu 3 ochtenden en dat is best lekker voor mij en zeer goed voor die kleine druktemaker.
    hij leert enorm veel van de andere kinderen en wordt ook door de juf goed aangepakt.
    al met al voor iedereen erg goed.
    als jullie nou weer terug zijn komen we in januari weer naar el toe en dan moeten we maar een keer iets afspreken.
    leuk om elkaar weer eens te zien.
    nou lies nog een goeie tijd daar in china en geniet er nog van die laatste week.
    liefs van ons allemaal,
    groetjes san

• 03 December 2005 - 14:01

2 Keer San:

nog even een tip.....
    laat die vieze bende inderdaad maar liggen, het zou voor mij wel goed zijn om daar naar toe te gaan, kan ik eindeljk wat kilo's afvallen (en geloof mij dat is nodig)want ik zou voor geen goud darmen of iets dergelijks eten. het lijkt fear factor wel!!!!

doei en de groetjes
    sandra

• 03 December 2005 - 22:06

Sandra (de Boerin):

Ha Olaf en Lies,

Wat gaat de tijd toch snel zeg! Volgende week al weer naar huis, kun je meteen de kerstboom opzetten!
    En Lies je kunt de finale van Idols nog kijken!
    Ik vond het erg leuk om de verslagen te lezen, ookal waren ze soms erg lang. Ik heb bewondering dat je dit hebt gedaan met twee kleine kindjes! Zo klein en dan al in China geweest!
    Hier gaat alles goed, we maken ons op voor pakjesavond, spannend!
    Het dikke pak sneeuw is aan het wegsmelten en de omgevallen bomen en afgebroken takken kunnen nu opgeruimd worden, jaja jullie hebben wat gemist hoor, Nederland stond op zijn kop!
    Nou, ik ga slapen, nog een fijne laatste week gewenst en een goede reis terug!
    Groetjes van de andere Sandra, Remco, Tom en Bram.

• 04 December 2005 - 19:27

El En Kees:

hoi lieverd vanuit gran canaria een klein berichtje. Leuk om te horen dat alles nog naar wens is, en natuurlijk ik geloof graag dat je naar je eigen bed verlangt. Is wel weer lekker. Kees en ik vermaken ons nog prima. Lekker weer 24 graden en de hele dag zon. Dus dat wil wel. Niet te veel cadeaus kopen, dat kost teveel geld zou ik bijna zeggen, Maar ik geloof dat dat wel meevalt. Je lijkt marieke wel met onderhandelen. Liefs en groetjes vanuit het sinterklaasspanje. dikke kus el en kees

• 05 December 2005 - 09:40

Katherine:

ha die Poortertjes

Nou de tijd zit er bijna op is het al met al reuze snel gegaan vind ik.

Ik heb genoten van al de verhalen het was heel erg leuk. Lies al bijgekomen van de kabelbaan?????????

Ik kijk er naar uit om jullie allemaal weer te zien, ik ben benieuwd naar de rest van de verhalen en foto,s en film opnames.

Geniet er nog van de laatste komende week , en dan ben je weer terug in ons nat en koud kkiker landje. En terug in jullie eigen huisje.

THERE IS NO PLACE LIKE HOME.

Grote kus en knuffels Katherine

• 05 December 2005 - 11:58

Henny En Jan:

en dan te denken dat iemand geen spruitjes lust!!!
    wel afdingen en straks weer ontwikkelingsgeld geven , wat een rare wereld leven we in!
    Rijkdom/armoe wat staat het dicht bij elkaar ; zo zie je maar weer dat dat niets met geluk heeft te maken.
    geluk zit 'm in kleine dingen .
    jullie tijdelijke voordeel is dat je voor die kleine dingen even niet veel voor behoeven te betalen , maar het echte geluk zit gewoon van binnen.
    geniet nog even want nog een paar dagen en het normale gelukkige leventje gaat weer zijn gangetje en wij kunnen er weer op een andere manier van mee genieten.
    veel liefs vanuit het "wegsmeltende" markelo
    voor jullie alle vier.

• 07 December 2005 - 20:21

Janine,dennis En Leon:

Hoi Lies, olaf en de kids!

Ik heb gewoon heimwee naar jullie berichten gehad, maar ik vond gewoon weg de tijd niet om te lezen en te reageren. Ik heb het erg druk gehad op mijn werk (de leerkracht was ziek, dus moest ik de klas draaien), ben zelf ziek geweest en nog steeds wat verkouden,.... alles liep niet helemaal zoals ik me dat allemaal bedacht had.
    Maar effeh, genoeg geleutel en geklaag. Het is wel even heerlijk bij-lezen als je zo'n tijd al niet meer gelezen hebt. En wat hebben jullie al weer veel gedaan! Volgens mij kom je jezelf in zo'n totaal ander land ook op een hele andere manier tegen. Je leert kanten van jezelf kennen waarvan je het bestaan niet eens wist: hierbij denkend aan de kabelbaan of alleen over straat met twee kids!
    En ook voor olaf: werken in zo'n totaal ander land voor toch zo'n lange periode!,knap hoor!
    Lijkt me wel heerlijk voor jullie als gezin om in deze periode bij elkaar te zijn! Want dit is toch een ervaring waar je hele dagen, weken en jaren over kunt vertellen, maar het is voor jullie toch anders, je begrijpt elkaar wanneer je het over een bepaalde geur hebt of hoe iets gevoeld heeft boven op een berg!
    Ik ben echt trots op jullie!!!
    Maar heerlijk dat jullie weer terug komen, want zelfs mijn telefoon heeft heimwee! Ik mis het wel hoor de knuffels, jullie stemmen, gewoon jullie aanwezigheid...bij het idee krijg ik al een warm en gezellig gevoel!
    Maar ik geloof dat (wanneer ik alle reacties lees) niet de enige ben die jullie gemist heeft!
    Ik wou bij deze dan ook laten weten dat ik er alle begrip voor heb als je niet direct bij aankomst belt. Ik kan me namelijk voorstellen dat er veel "ontvangstcommutees" staan te wachten. Ik zal ook niet direct bellen maar even op jullie telefoontje wachten, kan me zo voorstellen dat je anders de hele dag aan de telefoon zit. Maar weet wij denken aan jullie en zijn erg blij dat jullie straks weer in Nederland zijn! Wij zien uit naar een berichtje.....
    Nog even bijpraten...:
    Leon heeft Sinterklaas uitbundig gevierd! We hebben uit volle borst gezongen, cadeautjes uitgepakt (waarvan al weer een gedeelte kwijt is...playmobile leuk spul.....maar erg kleine deeltjes af en toe), de Sinterklaas toegeroepen bij de deur:"dank je wel Sinterklaasje!" en nog twee dagen nagepraat.
    Nu staat de kerstman al weer voor de deur! Drukke bedoeling die december maand. Leon vind alles geweldig en even mooi! De kerstman wordt met het zelfde anthousiasme binnen gehaald als bij Sinterklaas. Zo zie je maar de een heeft zijn hielen nog niet gelicht of de andere is er al weer welkom! Mooier kan het toch bijna niet en dan niet materialistisch bekeken...maar leon geniet van de gezelligheid de lichtjes de muziek en het samen koekjes bakken, want dat hebben we ook nog gedaan. Leon op het aanrecht gezet mixer in de handen en mixen maar..het resultaat..chocolade koekjes! Geen South beach recept maar wel lekker!
    Ja ...ik hoor je denken..we zijn nog aan het lijnen..ik ben inmiddels 7.5 kilo kwijt en dennis 13 kilo..best goed vind ik zelf. We hebben ook nog pepernoten met leon gebakken is ook erg leuk! Misschien wat voor volgend jaar om met jullie te doen.. Nou vanuit de kerstsfeer op de eendekooistraat...een hele dikke knuffel gmfmgfmmm!!!!! en tot mails want ik probeer jullie nog te mailen voor jullie vertrekken veel liefs van ons! xxxxxx

• 08 December 2005 - 09:37

Frank:

Hoi Olaf, Lies, Sam en Koen,

Toch nog een berichtje vanuit Haaksbergen.
    Ik heb genoten van jullie verslagen en hoop dat jullie een fantastische tijd hebben (gehad) in China. Het lijkt mij echter ook voor jullie een prettig vooruitzicht dat jullie binnenkort weer naar ons kikkerlandje komen. Helaas is er van een bezoekje aan jullie in China niets gekomen, misschien een volgende keer?
    Groetjes van Annelinda en Frank.

• 09 December 2005 - 16:14

Janine,dennis En Leon:

Hallo, daar ben ik weer!
    Ik heb nu even tijd, lig namelijk met een stevige verkoudheid op bed. Heeft zo dus ook zijn voordelen kan lekker mailen met mijn vriendin in het buitenland! Oja, nog een tip: wanneer je terug komt zal de temperatuur hier in limburg rond de 7 a 8 graden zijn, misschien wel handig om te weten...i.v.m. de kleding keuze.
    Verder worden er al ijverig kerstbomen in alle huizen gezet en komt iedereen hier ook al aardig in de kerststemming. Zal niet zoals bij jullie zijn, maar desondanks toch gezellig...en helemaal nu jullie terug komen! De kinderen zijn trouwens flink gegroeid zoals op de vele foto's te zien is. Wat zijn het toch mooie en lieve mannetjes! Over de foto's gesproken: ze zijn allemaal even mooi en indrukwekkend! Ik heb ze nog eens allemaal bekeken....ongelofelijk allemaal...echt een compleet andere wereld.
    Lijkt me wel wennen voor jullie, wanneer jullie weer terug zijn. Ik kan me nog herinneren toen ik terug kwam (van twee maanden Japan) dat ik Nederland toen met hele andere ogen bekeek, zelfs aan de bomen in Nederland moest ik weer wennen en dat alles hier zo keurig in rijtjes staat....en Nederland zo vlak is.
    Ben benieuwd hoe jullie het gaan ervaren. Kan me wel voorstellen dat je weer blij bent straks weer in je eigen huis te zijn. Je kan eigenlijk in geen betere tijd terug komen was ik me zo aan het bedenken. December is echt zo'n knusse maand met een hoop gezelligheid...
    Ik wens jullie bij deze nog een hele goede reis, geniet nog even lekker van china nu het nog kan en tot heel gauw ziens!
    liefs, dennis, leon en janine xxxx