Regen in Nanjing! (maar niet lang)
Door: Lies Poorter
06 November 2005 | China, Nanjing
Nou net terug van een dagje weg. Het is vandaag zondag en we zijn net naar de Under water world geweest. Veel vissen en mooie aquaria en natuurlijk een dolfijnenshow. We waren samen met Peter. Patricia en Remco. Was erg gezellig. Sam begint toch wel enige tekenen van vermoeidheid te vertonen. Is soms erg geprikkeld. Maar dat was hier (na een gesprekje met papa) snel over. Het was er vond ik niet zo druk, en dat scheelde wel. Mensen hielden zich redelijk op de achtergrond. We hebben met zijn alle een taxi gedeeld en dat is dan erg voordelig! Voor nog geen 2 euro zijn we op de plek van bestemming. Het weer is vandaag weer prima, een beetje bewolkt.
Gisteren echter was het echt slecht weer. Mijn eerste regenachtige dag in Nanjing. Is dan wel van die warme regen. Gisteren hebben we dan ook niet veel bijzonders gedaan. We zijn ’s ochtends eindelijk eens in de ontbijtzaal gaan eten! Dat hadden we nog niet gedaan (Olaf brengt normaal gesproken het ontbijt naar boven). Sam had een mooi plekje bij het raam en keek zeer geïnteresseerd waar de regen vandaan kwam.Na het ontbijt zijn we in het winkelcentrum dat in het hotel zit twee zaklampjes gaan kopen (dit omdat koen ’s nachts iedere keer wakker wordt als een van ons naar de wc gaat). In de winkel gaat zo’n aankoop als volgt: Je wijst aan wat je wilt hebben. Dan gaat een alleraardigst chinees dametje een bonnetje invullen (duurt wel even). Zij wijst dan vervolgens dat je met dit bonnetje ergens anders naar toe moet (zaklampjes mogen niet mee). Je komt dan bij een soort counter waar je het bonnetje afgeeft. Deze tweede dame vult ook het een en ander in en zet op alle velletjes een stempel. Aan dit dametje betaal je dan ook je geld. Met al deze bonnetjes ga je weer terug naar dametje nummer 1. Zijn vult wederom wat in en geeft jou een van de drie bonnetjes en je eindelijk……ook de zaklampjes!!! HOEZO VERBORGEN WERKELOOSHEID!! Ik erger me hier vaak wild om (niet handig wat in deze winkelcentra is het vreselijk warm!). Ik zei ook tegen Olaf:” hoe kunnen die mensen werken in die hitte”. Maar Olaf zei terecht dat ze echt niet werken, ze staan het merendeel van de tijd gewoon stil en ja dan krijg je het koud. Nog zo’n voorbeeld van de verborgen werkeloosheid: er staat een politieagent het verkeer te regelen op een kruispunt waar de stoplichten het gewoon doen. Hij fluit dan ook heel braaf als je groen licht hebt en gebaart dat je kunt rijden!
Afgelopen vrijdag ben ik samen met Patricia en Remco (eigenlijk gaan we altijd wel samen) bij een andere Nederlandse vrouw op bezoek geweest, Nathalie. Zij zit hier al langere tijd en woont ook in een gewoon huis. Zij heeft een tweeling van 14 maanden. Twee meisjes, Iris en Merel. Koen was even groot (misschien wel groter) dan deze twee meiskes. Was een gezellige ochtend en we hebben bij haar lekker gespeeld (de kinderen althans!) en nog wat gewandeld naar een kleine speeltuin waar Remco en Sam helemaal uit hun dak gingen.
Ik had jullie al geschreven dat de stad heel erg vies is. Deels komt dat door de smog maar ook door de mensen zelf. Wat een viespeuken zijn dat. Ze spugen overal. Op straat maar ook in het restaurant en het hotel. Gewoon op de grond en het liefst gepaard met de nodige (voor ons) onsmakelijke geluiden. Verder laten ze hun kinderen totdat ze zindelijk zijn gewoon op straat plassen. Hebben ze van die handige broekjes voor die aan de onderkant open zijn. Net tijdens de dolfijnenshow zat er dus een kindje achter mij en die moest blijkbaar plassen. Nou beentjes wijd en plassen maar (op de tribune!!)!! Tja hierin ga ik maar niet mee, ik doe de kids maar gewoon een luiertje om.
Sam is trouwens al helemaal gewend aan het nemen van een taxi en het eten in het restaurant. Gisteren heb ik met de kids thuis gegeten omdat Olaf was werken en dan is Sam hevig teleurgesteld dat we niet naar het restaurant gaan. Ik zei: “we gaan zo eten”, waarop Sam zegt: “dan de schoenen aan”. Ook het in en uit de taxi klimmen, gaat als vanzelf en ook het feit dat ik hem heel stevig vast hou in de taxi is al niks nieuws meer. Gordels en autostoeltjes dat kennen ze hier echt niet. Vervolgens rijden ze dan op een tweebaans weg met zijn vieren of vijven naast elkaar. Luid toeterend om een plekje te bemachtigen. Ik zit het liefste achterin want dan zie ik het allemaal niet zo!
O ja, wat ik natuurlijk ook nog moet vertellen is dat Koen met zijn 10 maanden nu ook langs de tafel loopt en heel soms mij dan een handje durft te geven om naar mij over te stappen (lefgozer!!). Koen trekt zich overal aan op (ook aan dingen wat eigenlijk niet kan) en begint dan heel voorzichtige pasjes te zetten. Maar hij loopt hier op en neer langs de badrand en rondjes langs de tafel. Met zijn voetjes gaat het goed. De spalkjes zitten prima. Zijn huid gaat ook geweldig. Hij heeft nauwelijks ergens last van. En als ik hem vraag: “waar is papa”, dan kijkt hij mooi naar het plafond en naar de lamp!! Dus het gaat de goede kant op. Hij begint ook duidelijk te brabbelen met baba en papa en mamam, maar het heeft nog niet echt betekenis. Ook zijn tanden schieten als paddestoelen uit de grond. En als hij lacht (wat hij hier nogal eens doet) dan maakt hem dat bijzonder eigenwijs. Verder wordt zijn aar erg lang en hij heeft achter in zijn nek van die lieve krulletjes! Dus voor de opa’s en oma’s zal koen de nodige veranderingen ondergaan.
Zo hier hou ik het weer even bij. De groetjes allemaal en dikke kussen van ons uit China!!
06 November 2005 - 13:56
Mark, Marleen, Sjors, Thijs En Esther:
Lieve Lies, Olaf, Sam en Koen
Nou een berichtje vanuit mij(Marleen). De foto's zijn geweldig om te zien vooral die van Lies en ik neem aan Sam en Koen die we niet meer zien vanwege de Chinezen. En Koen bij dat raam dat zou niks voor mij zijn ik wordt al misselijk als ik de foto zie. Leuk om al jullie verhalen te lezen al kan ik mijn concentratie er nog niet echt bij houden. Vandaar ook pas nu pas een reactie van mij. Hier gaat alles goed. Zelfs over de nachten mogen we niet klagen. Thijs ligt nu plat met iets van griep. Dus dat wordt pret komende week (JIPPIE). Mark zegt net dat jullie geld moeten gaan vragen voor de foto's die ze maken van de Kids. Verdient lies ook nog wat bij daar in China. Ik ga weer verder met het gebeuren hier. Veel liefs van ons.
p.s. Dikke kus van Sjors aan Sam want wij missen jullie ook. :) :) -
06 November 2005 - 15:10
Elly:
wat een leuke foto's. Krijg je toch een beter beeld van hoe het daar is. Alleen die foto van Koen voor het raam vind ik toch wel een beetje eng. Het idee dat je dan zo hoog zit. Maar hij zal vast niet naar beneden kunnen vallen. Ik vertelde het Jan gisteren toen we daar aten en die kreeg bij het idee alleen al een hartverzakking. Maar ja die heeft net als kees een beetje last van hoogtevrees. Ik ben blij dat het jullie zo goed gaat. Ik kan me voorstellen dat het toch een hele belevenis is. Maar groot gelijk dat jullie zijn gegaan. Ik mis die kleintjes natuurlijk wel een beetje, maar ja het leven gaat ook gewoon door. Jullie mis ik natuurlijk ook. Dus niet jaloers zijn!!!. Lekker dat je zondags even belt, vind ik toch wat anders. Even een stem horen, dan weet je zeker dat alles goed gaat. Ik heb een familiebijeenkomstje geregeld voor 17 december. Ik hoop dat jullie dan terug zijn, maar daar ziet het wel naar uit. Gaan we wandelen of bowlen, of zoiets, en daarna lekker een buffetje bij ons thuis. Dit ter gelegenheid van: verjaardagen, 35 jaar getrouwd, kerstdagen, oud en nieuw en ga zo maar door. Nee gewoon voor de gezelligheid. En vind ik leuk als iedereen elkaar weer eens ziet. Maar we merken wel of jullie er dan zijn. Zo niet, dan zijn jullie lekker nog even in china. ook niet erg. Ik ga stoppen, want ik ga nu mijn eigen vakantie plannen voor volgend jaar juni. Groetjes en dikke kussen voor iedereen van El en Kees natuurlijk. -
06 November 2005 - 16:48
Roxanne:
Lieve Lies, Olaf en de boy's..
Gelukkig hebben jullie het erg naar jullie zin daar en vervelen jullie je niet snel. Ik vindt het tovh nog wel steeds raar dat jullie zolang wegblijven, maar jullie zijn nu alweer dik 2 weekjes weg dus het gaat toch best wel snel. Ik mis alleen mijn wandelingetjes met Sam naar de speeltuin heel erg. Voorals als ik eventjes niet zo veel huiwerk heb en het lekker weer buiten is. Nu is het trouwens erg koud buite, koude wind vooral!
Ik ben blij dat de boy's zich zo goed aanpassen, maar ik had ook niet anders verwacht eigenlijk. We smse en mailen wel weer en geef iedereen maar een dikke kus van mij! Groetjes liefs Roxanne.
p.s Jullie huisje staat nog keurig op zijn plaats:), haha -
06 November 2005 - 18:58
Janine/dennis/leon:
hoi lies
Wat schrijf je goed zeg! Het is gewoon een genot om te lezen (of is dt omdat ik je mis?!)
Wat een geweldige foto's! en wat een hoog gebouw (foto Koen) vond je dat niet eng in het begin?
Tja...dat winkelcentrum heeft inderdaad nog niet van logica gehoord,... maar je moet maar zo denken het houdt je van de straat! Lijkt me trouwens ook erg vies dat de kinderen over te pas en te onpas plassen, zou je in nederland niet moeten doen. Heb je ook zo vijftien man om je heen maar dan met een hoop commentaar.
Knap hoor dat jullie dit zo allemaal doen! Menig mens zou deze drukte en gewoontes afschrikken.
He lieverd ik hou het kort, moet nog wat voor mijn werk doen, liefs Janine xxxx(+knuffel) -
07 November 2005 - 20:24
Janneke:
Ha lies en aanhang,
Ongelooflijk he, het lijkt wel een roman die steeds verder gaat en waar je moet wachten tot dat het volgende deel uit komt! Echt leuk.
Helaas zijn de verhalen van hier een stuk minder interessant... Maar alles gaat wel goed hier hoor! Ik heb alleen nog geen werk dalijk in januari, maar dan heb ik wel weer veel tijd om bij je te komen "hangen". Ook leuk! Hoe zit het trouwens met je Chinees? De tal dan he! Kun je er enigszins al zelf iets van uitspreken? Wel fijn dat dat ander koppel ook al daar zit he! Dat maakt het toch ook wel een stuk gezelliger dat je wat aanspraak hebt en wat info kunt vragen af en toe, niet? EN zo te horen kunnen jullie het ook nog eens goed vinden, dus dat is helemaal ideaal!
Goed, heel veel plezier nog en ik lees wel weer hoe de avonturen verder gaan!
xx -
08 November 2005 - 19:31
Janine,dennis En Leon:
daar ben ik weer...best gezellig zo, mailen via de computer,alleen vreemd dat je niet op elkaar reageert met schrijven. Snap ik ook wel hoor, anders kwam je terug en dan kon je zeggen:"wat ik heb gedaan, achter de computer gezeten!"
Volkomen begrijpelijk ..,maar wel even wennen met schrijven. Bij ons gaat alles trouwens naar omstandigheden goed. Leon is zich al helemaal aan het verheugen op sinterklaas, deze komt nl. a.s. zaterdag aan in (ja wel te verstaan!) Maastricht! Hoe sinterklaas dit nou toch wist dat Leon in Maastricht woont!
Leon is al de nodige vriendjes aan het uitnodigen om mee te gaan, want volgens mij vindt hij het ook wel een beetje eng.
De aanbiedingen m.b.t. de speelgoedzaken, welke als foldertjes op onze mat belanden, worden ook door Leon met liefde ontvangen. De vraag mama waar ligt de pen volgt dan meestal al vrij snel, om als volgt bij zijn wensen voor sinterklaas kruisjes te kunnen zetten.
We doen dus al aardig met de "mode" mee. Maar goed, Leon heeft inmiddels de leeftijd en als ik eerlijk terug kijk naar mezelf toen ik nog in Sinterklaas geloofde....
Op mijn werk omt trouwens ook wat meer rust, zover je het rust kunt noemen,maar we boeken vooruitgang!..dus daar ben ik al heel blij mee.
Lies,olaf en kids ik hou het weer even kort want ik begrijp dat mijn koffie (decafe) klaar staat! (heerlijk toch zo'n man!) liefs Janine xxx